מאז שהתחלתי ללמד מדיטציה, תמיד שאלו אותי "מה זה דאנה?" או "אז כמה באמת צריך לשלם?"
רובנו לא מכירים את המסורת הזו פשוט כי היא נפוצה יותר במזרח. ולמרות זאת, דאנה הייתה קיימת במסורת היהודית מאז ומעולם: נהוג להפריש מעשר לעניים ומשלמים לרבי בתרומה לפי היכולת האישית.
אז מה המטרה של דאנה? קודם כל, המסורת הזו נועדה כדי לא להגביל. כלומר, כדי לא ליצור חסם כלכלי בשום צורה לשום אדם ולאף כיס.
זה מגיע בעיקר מתוך ההנחה הבסיסית שאין לנו בעלות על הידע. עבורי, זה לא ידע רגיל. זה ידע ששינה לי ולעוד רבים את החיים. זהו הידע שמקיים אותנו! ואסור שיהיה מונגש רק לבעלי אמצעים.
דאנה איננה רמז לכך שהשירות שלי זול, היא גם לא תרומה לנזקק או נדבה לנגן רחוב. דאנה היא מתן שכר בנדיבות. מבחירה.
זו מערכת יחסים שמושתת על הזנה הדדית. בין מורה לתלמיד קיים אמון: התלמיד סומך על המורה שהידע שלו מהימן ונובע מתוך ניסיון אישי. ואילו המורה מסתמך על התלמיד שיקיים אותו בנדיבותו.
עבורי זה שיעור גדול בענווה, נדיבות וגם כניעה לאי וודאות שבדבר: אני מתרגל עבודה ללא ציפייה לפירות העשייה, ואומר תודה על כל סכום שמצאתי בתיבה. בנימה אישית, אילולא הדאנה לא הייתי נחשף מלכתחילה לידע העתיק של המזרח. לכן עבורי זו זכות להמשיך וללמד באותה מסורת שאיתה התחלתי את הדרך.
לסיום, ציטוט מיוחד מפי גלית לוין, מייסדת עמותת קדן: "כל פעם שאנו משתתפים בפעילות המתבססת על דאנה, אנחנו מצהירים שיש אפשרות לשתף בידע ולא למכור אותו. כל פעם שאנחנו בוחרים ללמד או ללמוד בדאנה אנחנו תומכים, מקדמים ויוצרים שינוי בתפיסה החברתית, הכלכלית והעסקית של ישראל. במקום להמשיך לדאוג לרווח האישי שלנו על חשבון הרווח של אחרים ולהיות במלחמת קיום תמידית ובתחרות מתמדת, אנחנו מבינים שהקיום שלנו לא תלוי בכמה נרוויח אלא באילו מערכות יחסים ניצור. במקום להמשיך להיות בתחרות עם האנשים שסביבנו, תחרות שמחלישה את כולנו, אנחנו יכולים לפתח מערכות יחסים אחרות, מערכות יחסים המבוססות על שיתוף פעולה שמפרה את כולנו. זה הזמן לעשות שינוי בידע. זה הזמן לאפשר לנו ולילדים שלנו לגדול למציאות אחרת, מציאות שצומחת מתוך הפריה הדדית ושיתוף פעולה''
תודה
אהבה ושפע יואב לייבוביץ'
Comments